dinsdag 19 januari 2021
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

mij onthouden help 
inschrijving

Urologie

Beschrijving

Tijdens het co-schap urologie maak je in vier weken kennis met alle facetten van de urologie en ontdek je dat het veel meer is dan "oude mannen en prostaatproblemen". 

Net als bij de meeste vakgebieden bestaat de urologie uit meerdere deelspecialismen: de oncologische urologie, de functionele urologie, de kinderurologie, de andrologie en seksuologie, de steenchirurgie en de endourologie. In je co-schap krijg je de ruimte om met al die deelspecialismen ervaring op te doen. Daarmee varieert de urologische patientenpopulatie van een pasgeboren baby tot een 100 jarige, van een congenitaal probleem tot een gemetastaseerde ziekte.

Binnen de urologie wordt de meeste diagnostiek door de urologen zelf uitgevoerd. Zo maak je kennis met echografie van de urinewegen en het genitaal, urethrocystoscopie, transrectale echografie en prostaatbiopten en urodynamische onderzoeken. Samen met de urologen en de verpleegkundigen leer je de tips en trucs van catheteriseren. Vaak is het co-schap urologie de enige kans dat goed te leren.

De pathologie van de urologie omvat verder nogal wat "genante" onderwerpen. Zaken als incontinentie en erectiestoornissen worden tijdens dit co-schap regelmatig ter sprake gebracht. Ook het lichamelijk onderzoek is vaak beladen. Dat vraagt het een en ander van je sociale vaardigheden en tact.

Als M2 co-assistent zie je veel nieuwe patienten op de poli waarbij je die problemen met een hoge mate van zelfstandigheid zelf mag afhandelen, je participeert in de verschillende diagnostische onderzoeken die je soms zelf mag doen en je assisteert bij de operaties op de operatiekamer en polikliniek. Je bereid dagelijks de geplande opnames voor de volgende dag voor en presenteert die op de overdracht. Aan het eind van het co-schap geef je een presentatie, eventueel een PICO. 

Als M3 co-assistent draai je volledig mee in het rooster van de artsassistent en de urologen. Je krijgt in toenemende mate verantwoordelijkheid voor zaalwerkzaamheden, gesuperviseerd door de specialisten. De gedetailleerde indeling van je co-schap wordt samen met jou ingevuld. 

Voor vragen over dit coschap kun je contact op nemen met de coordinator binnen de urologie: Peter vd TillaarMorgen
12:30 Infuus beleid
13:30 KWC gezondheidsrecht I