dinsdag 19 januari 2021
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

mij onthouden help 
inschrijving

Neurologie

Beschrijving

De neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens. Hoofdpijn, krachtsverlies van een ledemaat, dubbel zien of een loopstoornis zijn voorbeelden van klachten waarmee patienten bij een neuroloog komen. De ziekten die door een neuroloog behandeld worden zijn onder meer migraine, epilepsie, ziekte van Parkinson of een carpaal tunnel syndroom. 

Bij het vak neurologie is de anamnese erg belangrijk. Hier wordt dan ook ruim tijd voor ingepland. Door middel van het neurologisch onderzoek kan de neuroloog de meeste functies van de hersenen en de zenuwen testen.

Met behulp van een spierzenuwonderzoek (EMG)  kan een zenuw- of spieraandoening aangetoond worden. Een hersenfilmpje (EEG) kan epilepsie opsporen. Een ruggenprik kan een zenuw- of hersenvliesontsteking aantonen. Verder kan met een scan (MRI of CT) gekeken worden of er bijvoorbeeld een rughernia of hersentumor zit. 

Door ontwikkelingen van de afgelopen tijd op het gebied van onderzoek en behandeling kan de neuroloog tegenwoordig veel meer betekenen voor de patiënten dan vroeger. 

De neuroloog werkt vaak  samen met andere artsen (zoals bijv. de neurochirurg)

Bij veel neurologische aandoeningen is voorlichting en begeleiding heel belangrijk. Hierdoor werkt de neuroloog dan ook vaak samen met fysio- en ergotherapeuten, revalidatieartsen, logopedisten en verpleegkundigen.

 

Tijdens het M2  co schap proberen wij de co assistenten een zo breed mogelijk beeld te laten zien van de neurologie. Er kan meegelopen worden op onze afdeling KNF en er kan een dag meegelopen worden met de neurochirurg in Zwolle.

Er bestaat ook de mogelijkheid om een M3 co schap bij ons te doen. Dit is helemaal op maat in te delen. Voor start van het M3 co schap maken we een afspraak met je om te kijken waar je leerdoelen liggen. Wil je bijvoorbeeld een eigen poli draaien of juist meer op zaal werken of juist consulten in huis doen. Dit is in principe allemaal mogelijk .Morgen
12:30 Infuus beleid
13:30 KWC gezondheidsrecht I